Video nadzor grada i “špijuniranje” na djelu

Nastavno na nedavnu vijest iz Zagreba “Legalizirali su špijuniranje svih građana Zagreba”, donosim pogled s druge strane takve priče, a za primjer uzimam jedan grad u Turskoj gdje iz prve ruke mogu vidjeti kako jedan takav sustav funkcionira i pomaže policiji na terenu dok se obračunava sa vandalizmom.

Na ulicama leti kamenje, pucaju šajbe, pali se što god se stigne, trgaju se vozila i općenito imovina grada. Policija je sa oklopnjacima izašla u grad, blokirala frekventna mjesta i izolirala područje nereda, a sve je koordinirala ekipa u operativnom centru koja je putem prethodno postavljenih kamera po gradu pratila zbivanja na svakom čošku i davala ekipi na terenu upute gdje da se kreću i što da rade.

Populacija u gradu uglavnom su Kurdi koji protestiraju protiv svega što Turska vojska, policija i Vlada rade, smeta im svaka prisutnost drugih nacionalnosti, tehnologija ili običaja te na takvo što reagiraju vandalizmom. Područje je samo po sebi nestabilno i vrlo opasno, a kolo vodi PKK organizacija odnosno Kurdistan Workers’ Party koja se od 1984 godine bori za veća politička i kulturna prava Kurda u Turskoj. PKK inače slovi kao teroristička organizacija, a u većini incidenata koriste se malodobnom djecom koja nekontrolirano izazivaju incidente i sudjeluju u napadima na civile, policiju i vojsku.

Tehnološka strana

S tehnološke strane, nadzorni sustav radi preko Wimax mreže odnosno CPE-ova koji su postavljeni na svaku lokaciju koja broji jednu ili više kamera. Kamere su nešto slično kao i u Zagrebu, kombinirano rotirajuće 360 stupnjeva 0.5 megapixela, te usmjerene koje pokrivaju određene ulice i prometnice sa svojih 2.1 megapixel. Potrošnja prometa po kameri 2.1 Mgpx je oko 5-6 Mbps, za ove druge kamere je do 2 Mbps sa uključenim snimanjem u živo koje u spomenutoj potrošnji prometa sudjeluje sa nekih 30%.

Privatnost?

Sa strane privatnosti mogu se složiti da je korištenje ovakvog sustava zadiranje u privatnost ako se to može uopće tako nazvati obzirom da se krećemo po javnim površinama koje su pod povečalom, ali operativcima u nadzornom centru zaista ništa ne promakne. Osim toga implementiran je sustav za prepoznavanje registarskih tablica, a u planu je i sustav za prepoznavanje lica. Cijela priča vrlo jednostavno izgleda, sustav okida sliku za svako vozilo koje uđe i izađe iz grada, pohranjuje tablicu u bazu, izvlači sve podatke o tom vozilu i vlasniku, te prati kretanje vozila kroz grad.

Uglavnom…

…ako stavimo na stranu pitanje da li se i koliko ovakvim nadzornim sustavima zadire u privatnost, iz prve ruke mogu potvrditi da ovakvo rješenje u gradu definitivno pomaže policiji u spriječavanju zločina, bržem i pravovremenom reagiranju na određena zbivanja na ulicama, a isto tako i hitnoj pomoći, vatrogascima i naravno tajnim službama.

Evo par slika iz NOC-a koje pokazuju nerede u gradu i intervenciju policije…

Video nadzor grada i "špijuniranje" na djeluVideo nadzor grada i "špijuniranje" na djeluVideo nadzor grada i "špijuniranje" na djeluVideo nadzor grada i "špijuniranje" na djeluVideo nadzor grada i "špijuniranje" na djeluVideo nadzor grada i "špijuniranje" na djeluVideo nadzor grada i "špijuniranje" na djeluVideo nadzor grada i "špijuniranje" na djeluVideo nadzor grada i "špijuniranje" na djeluVideo nadzor grada i "špijuniranje" na djeluVideo nadzor grada i "špijuniranje" na djelu

Network Operation Center
Video nadzor grada i "špijuniranje" na djelu

 

Kristijan Fabina

You must be logged in to post a comment Login