Mali zračni špijun uskoro u Afganistanu

Mali zračni špijun uskoro u Afganistanu

Vidjevši SQ-4 Recon na slici, pomislili smo da se radi o novoj helikopter-igrački tipa Parrotovog Quadcoptera koja će biti namijenjena maloj i nešto većoj djeci (nama), no radi se o bespilotnoj letjelici koja košta 35.000 dolara, a proizvedena je za potrebe američkih trupa u Afganistanu.

Ovaj mali helikopter težine i veličine vrećice bombona, spašavat će živote američkih vojnika u borbama protiv Talibana, izviđanjem opasnih područja s visine od 400 metara, uz autonomiju od 30 minuta i doseg do 2,4 km.

SQ-4 Recon, koji su vojnici već krstili u Nanodrone, razvili su znanstvenici iz tvrtke BCB International i Laboratorija autonomnih sustava Sveučilišta Middlesex, a ministar obrane Phillip Hammond izjavio je kako će vojnici uz njegovu pomoći moći obavljati izviđačke misije bez riskiranja svojih života.

Helikopter je vrlo tih, obzirom da mu motor radi na baterije, a što se tiče špijunske opreme, posjeduje dvije visokorezolucijske video kamere koje mogu slati filmove i slike zemaljskom operateru, ili uživo prenositi zbivanja na terenu. Osim kamera, Nanodrone posjeduje i vrlo osjetljive mikrofone uz čiju pomoć može snimati i razgovore na zemlji, a na sebi posjeduje autonomni sustav za povratak u bazu.

Taj sustav čitavo vrijeme leta prati stanje baterije, odnosno računa koliko je energije preostalo motoru letjelice, te automatski vraća Nanodrone u bazu kada procijeni da je dosegnuta “nulta energetska točka”. To znači da će automatski čak prekinuti misiju kako bi se mogao sigurno vratiti u bazu i sačuvati američkoj administraciji 30.000 dolara, bez obzira na želje i akcije operatera.

Helikopterom se može upravljati preko malog računala s ekranom osjetljivim na dodir, ali mu se također mogu isprogramirati koordinate, kako bi misiju u cijelosti izveo sam.

Bez obzira na ozbiljnu namjenu, mi bismo rado voljeli doći u posjed jednog letećeg mikrošpijuna, kako bismo se malo zabavili. Tko bi mu mogao odoljeti?

VIDEO: SQ-4 Recon

Jedna od rijetkih snimki SQ-4 Recon helikoptera u letu, dok se još nalazio u razvoju na Sveučilištu Middlesex.

Izvor: http://www.vidi.hr

You must be logged in to post a comment Login