Wi-Fi i WiGig se udružili u promociji 60 GHz wirelessa

WiGig

Dvije poznate alijanse bežične tehnologije spojile su se u jednu i započele promociju ultrabrzog standarda. Organizacije WiFi Alliance i Wireless Gigabit Alliance već duži niz godina surađuju na zajedničkim projektima, a početkom 2013. godine napokon su uklonile i posljednju barijeru u svojoj suradnji, ujedinjenjem u jednu organizaciju.

Nova grupa će nositi jedinstveno ime Wi-Fi Alliance, no obje organizacije kažu da to ne znači “akviziciju” WiGiga od strane Wi-Fi-a, već su se sporazumjele da djeluju pod imenom jedne od njih koja nosi poznatije ime. Nova grupa vjeruje kako će do kraja godine lansirati interoperabilni program za 60 GHz wireless, a njihovo ujedinjenje bi trebalo omogućiti lakše opće prihvaćanje ultrabrzog bežičnog standarda širom svijeta.

“Jasno je da je 60 GHz tehnologija važan dio budućnosti bežične povezivosti i značajna dopuna tradicionalnom Wi-Fi umrežavanju”, kaže Peter Cooney, direktor poluvodiča u ABI Researchu. “Uz očekivani dolazak velikog broja uređaja koji će u sebi sadržavati Wi-Fi i WiGig, aktivnosti na njihovoj konsolidaciji unutar Wi-Fi Alijanse ima puno smisla”.

802.11 brzine

Wi-Fi Alijansa navodi: “Spajanje aktivnosti unutar Wi-Fi Alijanse, trebalo bi dovesti do veće učinkovitosti, te osigurati usklađenost konektivnosti i rješenja na razini aplikacija korištenjem znanja i tehnologija WiGiga i Wi-Fi-a”.

WiGig može osigurati kapacitete do 7Gbps u 60 GHz bandu, mnogo više od 802.11ac na 5 GHz, a uglavnom je namijenjen za korištenje unutar sobe. Ideja raznih vendora je da inicijalni setup bude sa device-to-device funkcijama tipa wireless docking, sinkronizacija i slično. Očekuje se i mogućnost povezivanja servera koristeći 60 GHz standard sa raznim ekstenzijama kao što su high-definition WiGig Display Extensions (WDE), I/O zamjena kabela sa WiGig Serial ekstenzijom (WSE), WiGig Bus Extension (WBE) i WiGig SDIO Extension (WDS).

WiFi penetracija

Prvi uređaj sa ovom tehnologijom koji će izaći na tržište biti će Dell Latitude 6430U ultrabook, opremljen sa kombinacijom tehnologija kao što su Bluetooth, Wi-Fi i pre-standard WiGig chipset od Qualcomm Atheros i Wilocity. Ostala prijenosna računala opremljena na isti način izaći će na tržište nešto kasnije.

Instant wireless

Pregled WiFi standarda u razvoju:

IEEE 802.11n: Povećan maksimalni raw data rate sa 54 Mbit/s na 600 Mbit/s koristeći 4 streama na 40 MHz kanalu. MIMO arhitektura i širi kanali omogućili su veće brzine na 5 GHz i 2.4 GHz.

IEEE 802.11ac: Omogućava velike prijenosne brzine na frekvenciji 5 GHz. Koristi 80 MHz i 160 MHz širinu kanala i podržava 8 streamova.

IEEE 802.11ad: Omogućava velike prijenosne brzine na 5 GHz bandu i na 60 GHz kojeg ograničavaju zidovi prostorija pa će domet biti daleko kraći, međutim koristi se veći dio spektra nego na 5 GHz pa će i prijenosne brzine biti neusporedivo veće.

Wireless HD: Omogućava kompresirani (H.264) ili nekompresirani digitalni prijenos HD videa i audio signala kao ekvivalent HDMI-u.

IEEE 802.11ac i 802.11ad standardi vjerojatno će koristiti Multi-user MIMO (MU-MIMO) gdje su istovremeni streamovi odašiljani različitim korisnicima na istim kanalima.

You must be logged in to post a comment Login