Wi-Fi stres test – Ruckus 7982 pomeo konkurenciju

LAN Professionals

Objavljen je izvještaj proizvođački nezavisne analize Access Pointova nakon više tjedana planiranja, tjedan dana testiranja i tjedan analiziranja i dokumentiranja WiFi stres test rezultata. Svrha ovog testa bila je napraviti pregled mogućnosti i granica pucanja po šavovima pojedinih Access Pointova. Niti jedan Access Point nije bio u mogućnosti podržati više od 25 iPad video streamova u isto vrijeme. Svrha testa bila je vidjeti i da li se uređaji na testu koji imaju iste WiFi chipsete ponašaju drugačije ili imaju iste performanse.

U svakom slučaju test je pokazao značajne razlike između pojedinih proizvođača Access Pointova. Za vrijeme testiranja i u konačnoj analizi nije se zadiralo u arhitekturu, sigurnosne postavke, cijenu, jednostavnost instalacije, skalabilnost i slične benefite stoga rezultati testa ne daju konačni pregled mogućnosti i kvalitete svakog pojedinog uređaja kao niti najbolji omjer cijene i kvalitete što je obično presudno u konačnoj odluci krajnjeg korisnika, ali je dobar pokazatelj kapacitivnih mogućnosti.

Načelno se u odabiru tehnologije gleda maksimalna propusnost i cijena. Ostale mogućnosti manje više su podjednake kod većine proizvođača, iako i tu ima značajnih razlika. U tom smislu Ruckus Wireless 7982 3×3:3 rasturio je na testu u usporedbi sa Cisco 3602i, Cisco 2602i, Juniper 532, Xirrus 4820, Aerohive AP 330, HP 430, Meraki MR24, Aruba 105, Meraki MR16, Ubiquiti Unifi Pro, Linksys EA4500, HP 460, Aruba 135, Ruckus 7363 i Aerohive AP121.

Poslije 10 video streamova nekoliko Access Pointova je ispalo jer se nisu mogli nositi niti sa tim. Na 20 iPadova Cisco 2602i se držao jako dobro, da bi u konačnici na maksimalnom broju iPadova Ruckus 7982 imao najbolje performanse kao i najmanji error rate na video prijenosu. Meraki, Ubiquiti, Linksys i slični nisu dospjeli niti na popis.

Prijenosne brzine

20 MHz vs. 40 MHz

Test je pokazao koliko je važna širina kanala. Forsirali su Access Pointove do maksimalnog kapaciteta prije nego su potrošili sve iPad uređaje u testu na pumpanje potrošnje kapaciteta stoga je korištena širina kanala od 20 MHz. Bio je jedan test i na 40 MHz sa Apple AirPort Extreme Access Point koji se pokazao kao pobjednik na osnovnom 40 MHz kanalu jer je imao najveću agregiranu propusnost i najmanje iPad errora u transferu videa. Međutim iako su rezultati testa na 40 MHz bili malo iskrivljeni, i u uz ukupan kapacitet/2 Apple je pobjednik jer iPad uređaji također koriste 40 MHz širinu kanala i povezivanje/odspajanje sa mreže ide mnogo brže pa se brže oslobađaju vremenske slotove za druge.

Nisu svi isti

Iako su u startu mnogi sa istim Atheros, Broadcom ili Marvell chipsetima, rezultati testa ipak nisu dosljedni. Čak i kada nije bilo nikakvog opterećenja na linku u smislu većeg prijenosa podataka ili kada je bio prijenos jednog video streama ili jedne FTP sesije, kapacitet je varirao od 48 Mbps do niskih 21 Mbps. Analiziranjem RF spektra za vrijeme testa primijetila se razlika između pojedinih radija pojedinih proizvođača gdje su neki omogućavali daleko veće air transmisije u usporedbi sa drugima na istom prometu. To je potvrđeno i na packet level analizi. Drugim riječima Access Pointovi koriste oskudne resurse na RF spektru drugačije jedni od drugih.

Laboratorij

Alati

Za vrijeme testa korišteni su alati Metageeka, WiSpy DBx uređaji sa Chanalyzer i Chanyler Pro softverom, AirMagnetov Wi-Fi Analyzer Pro, Fluke AirCheck, FTP za upload/download, jPerf za iPerf test, Zapper na iPadu za Zap testiranje.

Više informacija na:

http://www.wlanpros.com/wi-fi-stress-test-a-vendor-independent-access-point-analysis/

Kristijan Fabina

You must be logged in to post a comment Login