Radionica Otvorene mreže u Osijeku: Slobodni internet za sve

Svi zainteresirani imaju mogućnost pohađati besplatno predavanje i radionicu, koja se održava ove subote, 11. svibnja s početkom u 11 sati u prostoru Doma Tehnike, trg Jurija Križanića 1, Osijek, u dvorani na 2. katu. Predavanje traje od 11 do 12 sati, a radionica od 12 do 14 sati.

Polaznici predavanja imat će mogućnost dobiti wifi router u pola cijene, otići kući sa stečenim znanjima i sami postaviti novu točku otvorene mreže u svom domu.

web stranica: www.otvorenamreza.org
facebook: https://www.facebook.com/pages/Projekt-Otvorena-mreža/182223955183206
email: info@otvorenamreza.org

Za one koji žele više znati:

Što je Otvorena mreža?

Projekt čine ljudi otvorena uma koji žele omogućiti slobodan i otvoren pristup internetu i novim tehnologijama, bolje i jače povezati ljude u lokalnoj zajednici, dijeliti informacije i znanje među ljudima, omogućiti napredak lokalne zajednice kroz međusobnu suradnju. Zajednica koja se okuplja oko projekta nastala je iz dubokog uvjerenje kako je internet osnovno ljudsko pravo i veliki izvor znanja te nepresušni digitalni resurs kojem svi trebaju imati pristup. Naš je cilj omogućiti pristup internetu svugdje i svima, no ne načine na koji to rade ISP-evi. Mi nećemo zamijeniti vašu fiksnu kućnu internet vezu koja vam uz veće brzine daje i druge usluge poput telefona i televizije, nama nije cilj biti konkurencija komercijalnim internet davateljima usluga već smo tu kao nadopuna.

Biti dobar susjed koji dijeli svoj internet s drugima, koji iz različlitih razloga ostaju uskraćeni za pristup toj globalnoj mreži, osnovna je ideja koja stoji iza međunarodnog projekta “Otvorena mreža” u koji se slobodno mogu uključiti i građani Osijeka, ali i ostali građani iz cijele Hrvatske.

“Otvorena mreža” je zamišljena kao dijeljenje dijela vlastitog internet prometa sa svojim susjedima, odnosno korištenje susjedovog dijela internet prometa. Uz pristup internetu jako nam je važno slobodno dijeljenje znanja kroz besplatna predavanja i radionice. Cilj je projekta stvoriti slobodni internet za sve educirajući javnost o tehnologijama koje se u tu svrhu koriste te omogućujući bolje razumijevanje suvremene tehnologije. Tadođer, jedan od najvažnijih ciljeva projekta jest napraviti platformu koja će biti otvorena za razne druge aktivnosti, od pristupa internetu za građane i turiste, preko omogućavanja besplatnih telefonskih razgovora unutar mreže, pa sve do postavljanja web kamera i senzora za mjerenje temperature, buke, padalina i drugih podataka.

Dijelimo, educirajmo, budimo dobri susjedi jedni drugima!

You must be logged in to post a comment Login