Telefonica UK (O2) na Ruckus Wireless small cells

Ruckus at London on O2 network

Stara vijest međutim priča se razvija pa nije loše podsjetiti se što se dogodilo protekle 2012 godine. Telefonica UK odnosno O2 operator u Londonu vodeći je telekomunikacijski operator za poslovne i rezidencijalne korisnike sa preko 23 milijuna mobilnih korisnika, korisnika fiksne telefonije i širokopojasnog pristupa Internetu, a prošle godine postavili su Ruckus Wireless SmartCell 8800 uređaje u nekim dijelovima Londona u svrhu testa malih ćelija odnosno besplatnog pristupa Internetu putem brzog i pouzdanog WiFi rješenja koje je sa 3G/4G malim ćelijama integrirano u jezgru mreže O2 mobilnog operatora.

SmartCell 8800 prvi je carrier-grade, modularni multi-radio sustav koji ima integriranu patentiranu tehnologiju adaptivnih antena (BeamFlex+). Podržava višestruke licencirane i nelicencirane radijske tehnologije uključujući dual band 802.11n WiFi, male ćelije 3G/4G i 5 GHz wireless backhaul. Takav sustav omogućava operatoru Telefonica UK fleksibilnost za jednostavnu i ekonomičnu ponudu brzog WiFi pristupa Internetu i mobilne usluge na lokacijama od potrebe. Wi-Fi je jednostavno još jedan pristupni sloj u njihovoj jezgrenoj mreži. Korisnike ionako ne zanima pozadine priče već povezivost – brza i pouzdana. Velika barijera u implementaciji malih ćelija su fizičke lokacije koje je potrebno osigurati za instalaciju baznih stanica. Ukoliko ih operator ne posjeduje treba ih iznajmiti, a to košta. Potrebno je osigurati električno napajanje pa i neku vrstu backhaul povezivosti do malih ćelija. Jednom kada se sve to i osigura operatorima je bitno da ih koriste punim kapacitetom odnosno svim dostupnim tehnologijama. Drugim riječima trebaju koristiti multi-funkcionalne, carrier-grade proizvode koji su jednostavni za integraciju, masivno skalabilni oku nenametljivi. Ruckus SmartCell jedan je od tih proizvoda, a O2 je jedan od operatora u svijetu koji predvodi u utrci sa implementacijom malih ćelija. 

Telefonica UK imala je iscrpno procjenjivanje kvalitete proizvoda različitih proizvođača međutim Ruckus SmartCell bio je doslovno kompletno rješenje, multifunkcionalno, robusno, masivno skalabilno, cijenom prihvatljivo, oku nenametljivo, pouzdano rješenje sa izuzetnim performansama na Wi-Fi pristupnom dijelu koje čini dual radio 802.11n 3×3:3. 

Backhaul su riješili sa Smart meshom na 5 GHz Ruckus Wi-Fi koji koristi napredne SON (self-organizing network) tehnike sa Ruckus patentiranim adaptivnim antenskim sustavom i predvidljivim upravljanjem kanalima. Te tehnologije zajedno čine izuzetno otpornu visokopropusnu Wi-Fi mesh mrežu između čvorova sa malim ćelijama i automatski se prilagođava promjenama u RF okolini. Male ćelije stvaraju pomak u predstavljanju nove arhitekture kojom se dodaje značajno velik kapacitet u mreže operatora. Male ćelije su minijaturne bazne stanice koje kombiniraju licencirane i nelicencirane radijske tehnologije sa wireless backhaul linkovima kako bi osigurale bolju pokrivenost područja i kvalitetan prijem signala na korisničkim mobilnim uređajima čime se poboljšava kvaliteta govornih usluga i postižu daleko veće prijenosne brzine. 

Ruckus Wireless small cell

You must be logged in to post a comment Login