Kako smartfoni odašilju probe frameove

iPhone 5S šalje oko 5-10 probe subframeova svakih 5-8min (Null SSID) dok nije povezan na mrežu i dok mu je screen off.

iPhone 5s

LG Nexus 4 (Android 4.4.2 KitKat) s druge strane voli puno pričati na mediju. Šalje 30-50 probe subframeova svakih 10 sekundi dok nije povezan na mrežu i dok mu je screen off. U usporedbi sa drugim Android & iOS uređajima Nexus4 je vrlo neumjeren. Drugim riječima stvara jako puno overheada. Nexus 4 ima usmjerene probe subframeove prema individualnim SSID-ovima dok nisu povezani na mrežu. Puno takvih uređaja na jednom mjestu dok nisu povezani na Wi-Fi mrežu brutalno narušava stanje na RF mediju. I sad zamislite high density situaciju sa stotinama takvih uređaja. Killer!

Nexus4

 

Wi-Fi radi na layer 2 i ima tri glava tipa frameova. To su Management, Control i Data.
Management frameovi brinu o povezivanju klijenata na AP i odlazak sa mreže, Control frameovi kontroliraju i upravljaju medijem, Data frame znači “ili nosim podatke ili ne nosim”.

Management frameovi imaju subframeove, a to su beacons, probe request, probe response, authentication request i response, associations i slično.

Control frameovi imaju subframeove ACK, BLOCK-ACK, RTS, CTS i td. ACK je potvrda na svaki preneseni subframe, BLOCK-ACK je došao u 802.11n i poboljšao je komunikaciju u smislu da dozvoljava klijentu da šalje više podataka i onda nakon više DATA frameova pošalje jedan BLOCK-ACK frame kao potvrdu da je primio sve te podatke.

Data frameovi prenose high-protocol podatke, a subframeovi su data, null data, QoS data i slično.

Vračam se na probes…

Kod discovery procesa prije nego se klijent i Access Point povežu postoji aktivna i pasivna metoda tog procesa. U pasivnoj Access Point šalje beacon frame cca 10 puta u sekundi. U Beacon frameu se nalaze informacije što AP podržava, roaming, security, SSID i td. Klijent odlučuje da li se želi povezati ili ne. U aktivnoj metodi klijenti (smartfoni, tableti, laptopi…) šalju “Probe request” management frameove koji kažu “želim pričati s nekim”. Ako naleti na Access Point u blizini koji mu pošalje “Probe response” frame onda započinje proces povezivanja.

Ono što je bitno je da ti smartfoni, Nexus u ovom slučaju iako nije povezan na mrežu i iako je ugašen (screen off), on i dalje vrišti u eteru da bi htio pričati s nekim kao da nema osjećaj da je ugašen i da vlasnik ne želi da on bude povezan na mrežu. Drugim riječima i kad ne bi trebao nepotrebno stvara smetnje na RF mediju. Neki to rade intenzivnije, neki manje intenzivnije.

Manje brbljanja na eteru je bolje, ali nije nužno bolje. Možemo brbljati puno, ali ako pričamo brzo – brže silazimo sa medija i dozvoljavamo drugima da pričaju. Na taj način omogućavamo da na kanalu priča puno uređaja. Problem se javlja kada klijenti imaju loš signal i puno interferencija pa se onda management i control frameovi odašilju na najnižim data ratovima. Tu se javlja problem.

You must be logged in to post a comment Login