Uređaj za ometanje 3G radijskih frekvencija diže šum i na 2.4 GHz

Uređaj za ometanje radijskih frekvencija kakav je na slici poznata je igračka koja se za 100-150 kn može nabaviti na DealExtreme.com ili Wholesale-Online. Zakonom je zabranjena uporaba uređaja. Zakon dopušta uporabu takvih uređaja jedino u slučajevima kada to zahtijevaju interesi obrane ili nacionalne sigurnosti. Iako amaterski uređaj služi svrsi blokiranja signala unutar 2-3 metra u zatvorenom prostoru uz uvjet da bazna stanica mobilnog operatora na koju se povezujemo nije u blizini. Drugim riječima ne želimo da je signal bazne stanice vrlo jak. Međutim praktičan je i za razna ekperimentiranja u labu poput generiranja smetnji i analize utjecaja na Wi-Fi mrežu.

Uređaj je napravljen tako da ometa CDMA/GSM, 3G i DCS. 

CDMA/GSM: 860~970MHz
DCS/PHS: 1805~1930MHz

3G: 2110~2170MHz

Kad skače po 3G spektru u 2110-2170 MHz frekvencijskom opsegu podiže razinu šuma na ISM bandu (2.4 GHz). Uređaj nije dizajniran za ometanje viših frekvencija, ali uzrokuje toliko aktivnosti na GSM frekvencijama da i 2.4 GHz osjeća out of band interferencije što poprilično utječe na stanje RF medija u tom pojasu. 

2.4 GHz spektar za vrijeme rada uređaja za ometanje signala u neposrednoj blizini

Ometač radijskih frekvencija
Ometač radijskih frekvencija


Uvećana slika spektralne analize

Ometač radijskih frekvencija

 

Prenosio sam podatkovni promet uz 4% retransmisija subframeova data, management i control.
Toliko % retransmisija imam i u trenutku kada uređaj za ometanje radijskih frekvencija nije upaljen. Realno nisam osjetio neki utjecaj na ISM bandu.

retransmisijapodatkovni promet

Korišteni alatu u ovoj analizi su Metageek Chanalyzer+WiSpy DBx i Metageek Eye Packet Analysis.
Ovlašteni distributer je tvrtka Micro-Link iz Zagreba.

You must be logged in to post a comment Login