IoT & Smart City konferencija

Dana 25.2.2016 održana je IoT to Europe konferencija u Visokoj školi za informacijske tehnologije sa tri panela. Prvi je bio na temu Internet of Things, što je to, odakle naziv, u kojem smjeru ide i tako dalje. Dosadna panel rasprava koja nije na razumljiv način objasnila što je IoT iako se to moglo reći u par riječi, niti je pokazala smjer u kojem cijela priča ide, a uz naglasak da podiže kvalitetu života građanima nije dala nijedan smisleni primjer primjene IoT-a u kućnom okruženju i na koji način on podiže kvalitetu života. Moj komentar je bio, a u pokušaju da nježno isprovociram diskusiju da pegla, mikrovalna i slični uređaji nemaju što tražiti na Internetu. Naravno jednoj gospođi se to jako nije dopalo pa sam kao argument dobio odgovor da ako čovjek ide na put i zaboravi zatvorit vodu, može dobiti obavijest na mobitel o tome. Ok, kužim. Inače ja kad idem na put zavrnem pipu vode, plina, struje i svega što poželi prijeći prag kuće. Ne vidim zašto bi stvari ostavio otvorene, uključene, a kamoli da im još dam i pristup Internetu dok me nema u prisustvu. 

Završna panel rasprava na temu projektiranja IoT sustava bila je sve samo ne projektiranje, premalo ili gotovo ništa riječi o sigurnosti i rekao bih tatalno pogrešan odabir panelista.

Međutim drugi panel na temu pametnih gradova dao je nešto više mesa, a Oleg Maštruko čije tekstove s guštom čitam, a javne izjave slušam dao je doprinos na svoj uobičajeni način. Da ne prepričavam, njegov status na Facebooku govori dovoljno.

iot2eu

Prenešeno s Oleg fejsa

 

Danas sam sudjelovao na okruglom stolu o pametnim gradovima (smart city) u organizaciji visoke škole za IT – Vsite, na njihovoj konferenciji o Internetu stvari (IoT). Kao predstavnik IT medija, od mene su pretpostavljam iz publike očekivali a) tehnološku spiku i b) entuzijazam za smart cities. Međutim, dobili su suprotno.
Ukratko – nije žvaka za seljaka, niti smart city spika za zemlju u kojoj je javna uprava parazitska, bujajuća, neefikasna i lopovska. Sve afere Zagreba sa javnim WC-ima od zlata, preplaćenim stupićima za nogostupe i tramvajskim i bus stajalištima – ne treba ni spominjati. A Zagreb je još i dobar, kako se vode Split i Rijeka – u Splitu su ukrali autobuse, gradonačelnik uhljebljuje tuceta stranačkih uhljeba, i oće dignut prirez da pokrije sva rasula novca, a u Rijeci Obi ne zna ni srediti ljudima grijanje koje ne bi plaćali bubregom i rukom, te diže cijene vrtića, i opet ne znajući baratati dodjeljenim novcima bez rasipanja (+ zato uredno plaća vez za ruzinavu drtinu od Galeba jer da to pošalje u rezalište gdje mu je mjesto izgubio bi commie brownie points).
I takvim ljudima i upravama koje oni vode trebali bi povjeriti uvođenje smart điđa u gradove? Možemo slobodno lopatama ubaciti par desetaka milijuna kuna u bunar, isto nam dođe.
Rekao sam da odavno “smart” tehnologije nisu problem, u “smartizaciji” ičega u javnoj upravi problem su isključivo ljudi. Uz naša iskustva s upravom na svim razinama, zazirem od svega, ali zaista baš SVEGA. Ako ekipa zamrači milijun love na metalnim stupićima glupim ko kamen, na “pametnim” stupićima s RFID-om i Wifijem i IoT-em zamračit će za red veličine više…. heart emotikon
A besplatne hotspote ionako uvode vlasnici kafića da budu konkurentni, i bez da su ikad čuli za “smart city” i bili na pet seminara o tome.
Inače, okrugli stol je bio dobar, entuzijazam sam s radošću prepustio drugim sudionicima….

Oleg Maštruko na temu Smart City

You must be logged in to post a comment Login