Kad dobar Wi-Fi umire

HP konačno ima odličan Wi-Fi. Pitanje je samo koliko dugo. HP-ove dosadašnje WLAN akvizicije dematerijalizirale su preuzete kompanije. Tržištu je novim preuzimanjem preostalo manje ozbiljne konkurencije obzirom da je Aruba bila nezavisni broj 2 čiji bi dosadašnji inovativni razvoj pod kapom HP-a mogao izblijediti.

hp-aruba

Posljednja velika vijest koja je uzdrmala WLAN tržište HP-ovo je preuzimanje tvrtke Aruba Networks, jednog od vodećih proizvođača SMB i enterprise WLAN rješenja. Iako mnogi koji prate HP vide ovu akviziciju kao još samo jednu u nizu od preko stotinu njih, svi koji se profesionalno bave WLAN tehnologijama, prate enterprise tržište ili čak rade sa Aruba WLAN rješenjima ovu su vijest primili u grču. Velika većina WLAN tržišta izuzetno cijeni rješenja tvrtke Aruba Networks no teško je zaista pronaći nekoga tko bi jednake osjećaje dijelio prema HP-u. HP ima zaista loš Wi-Fi. Od ljudi i tvrtki koje se profesionalno bave WLAN rješenjima malo tko može reći da je HP konkurencija na tržištu, a kamoli inovativna ili ozbiljna. Poprilično su neprimjetni u svim segmentima WLAN tržišta. Iako ih se i namiriše na određenim projektima tamo gdje se i pojavljuju obično je slika odabira rješenja niže kvalitete s izuzetno agresivnim cijenama koje prati loš dizajn mreža. Ishod je puno puta nezadovoljni korisnik. Često iza pristupa atraktivnom cijenom ne stoji kvaliteta, a zbog čega HP pati na profitu. Međutim to ionako više govori o tvrtkama koje rade sa HP WLAN rješenjima nego o samom HP-u kojem je ovo već treća Wi-Fi akvizicija. Prve dvije Colubris i H3C završile su bez ikakvog značajnog uspjeha. Štoviše u Kini se promijenio i menadžment H3C mrežnog odjela, a HP je i navodno u procesu prodaje većinskog udjela u H3C-u.

Sudbina Aruba Networks

Preuzimanje Arube HP-ova je najveća akvizicija u posljednjih nekoliko godina u kojima se HP susretao s mnogim izazovima, rezao troškove i fokusirao na rast poslovanja. I dalje su za iduća razdoblja predviđanja niskog profita uz vrlo dinamične promjene na tržištu. Iako se unatoč svemu tome akvizicija Arube činila riskantnom, posao je zaključen u iznosu od 2.7 milijardi dolara što je najveća kupovina nakon one u 2011 godini kada je HP za 11 milijardi dolara preuzeo softversku tvrtku Autonomy. Priča je završila više nego neslavno. Nastavak suradnje Arube i HP-a staviti će naglasak na brand i poslovanje Aruba Networks koja je imala te ovim pripajanjem povećala značajnu prednost na enterprise mobility i mrežnom tržištu. HP je igrač koji već duže vrijeme gubi tržišni udio, korisnike i profit dok Aruba istovremeno grabi korisnike i ima visoku stopu rasta posljednjih nekoliko godina. HP je u posljednjim godinama izgubio udio na tržištu mrežnih tehnologija i još uvijek loše stoji iza tvrtke Cisco koja drži oko 50% tržišta. Sa Arubom će HP sada držati oko 20% tržišta kojem će ponuditi konvergentna žičana i bežična rješenja s naglaskom na Aruba brand. Aruba postaje podružnica HP-a unutar HP Enterprise Group organizacije, a nova organizacija bit će vođena od strane dosadašenjeg CEO-a Arube, Dominic Orr te suosnivača Keerti Melkote čija je filozofija nastavak investicije u otvorene sustave i upravljačke platforme s podrškom za višestruke proizvođače. HP će inicijalno zadržati kulturu poslovanja Arube uključujući i Airheads community koji broji tisuće aktivnih članova.

Dominic Orr, Aruba CEO na nedavnoj Aruba Atmosphere konferenciji izjavio je da će kao tvrtka i dalje ostati posvećeni partnerima, otvorenim standardima i platformi prilagođenoj za višestruke proizvođače

Sklisko područje za HP

Niti jedna dosadašnja akvizicija nije plijenila toliko pažnje i izazivala emocije koliko preuzimanje Arube od strane HP-a koji se smatra mjestom gdje dobar Wi-Fi umire. Ta izreka označila je jedan od posljednjih TechField Day na Aruba Atmosphere konferenciji. Tržište pokušava shvatiti da li je ovo dobra ili loša stvar. Aruba će za sada definitivno imati novaca za razvoj uz zadržavanje poslovne kulture međutim dugoročno se nečija kultura treba promijeniti u tom partnerstvu pa je pitanje koliko dugo će Aruba ostati Aruba. Sigurno je da barem još neko vrijeme neće biti nikakvih značajnijih izmjena unutar strukture, a ogroman je i potencijal za natjecanje sa Ciscom u enterprise segmentu no pitanje je što nakon toga. Priča bi se mogla okrenuti i tako da Aruba preuzme upravljanje poslovanjem HP-a u switching segmentu jer su se u proteklom desetljeću pokazali izvrsni i uspješni pa možda HP prepusti posao profesionalcima. HP je kupio nekoliko firmi s kojima je njihov Wi-Fi i dalje užasan. Akvizicija Arube je možda trenutak kada HP može reći “konačno imamo odličan Wi-Fi”. HP bi trebao maknuti prste sa razvoja u Arubi, ali staviti prste na prodaju i pogurati je na način na koji je to Cisco napravio sa Merakijem. HP bi definitivno mogao dati ogroman financijski doprinos Arubi u razvoju što bi moglo jako ubrzati razvoj na 802.11 području, te pokrenuti razvoj i i inovaciju na Cisco strani. Pitanje je da li će se HP poskliznuti ili dobro otklizati, a obzirom da se situacija na tržištu poprilično zahuktava, moguće je da Alcatel Lucent preuzme Ruckus Wireless, Dell preuzme Aerohive, a Avaya tvrtku Xirrus.

Dvije super zvijezde na predstavljanju buduće suradnje - Meg Whitman, HP CEO i Dominic Orr, Aruba CEO

You must be logged in to post a comment Login