Konferencija Internet of Things to Europe

U četvrtak, 25.2.2016. s početkom u 10 sati, Visoka škola za informacijske tehnologije (VsiTe) u Zagrebu zajedno s partnerima, Visokom poslovnom školom PAR iz Rijeke te tvrtkom Dunav.NET iz Novog Sada organizira prvu IoT konferenciju u Hrvatskoj koja će uz lokalne okupiti i stručnjake iz regije. Konferencija će ponuditi odgovore na česta pitanja, od kojih se neka svakodnevno pojavljuju na mreži: „Od kuda naziv IoT i što zapravo predstavlja?“ ili „Kako početi i gdje potencijalno primijeniti IoT?“

Budućnost nam predviđa povezanost svačega, tako neće samo pametni telefon imati pristup Internetu već će hladnjak, žarulja, bojler ili klima uređaj putem Interneta razmjenjivati informacije. Danas svega 300.000 programera sudjeluje u razvoju IoT-a. Predviđanja govore da će do 2020. godine ta brojka iznositi 4.5 milijuna aktivnih programera u IoT zajednici. Kina, kao pojam brzog razvoja, trenutno trećinu svojih programera koristi upravo za razvoj IoT aplikacija i programa.

http://iot2.eu/

Značaj konferencije

Konferencijom želimo približiti sve prisutniju IoT tehnologiju široj publici kako bi se što prije i što bolje uključila u razvoj IoT ideja i projekata. S tehničke strane, mladima želimo pružiti kvalitetan uvod u IoT svijet kako bi što pravilnije i jednostavnije razvijali sklopovlje i aplikacije koji će unaprijediti okolinu u kojoj živimo, s etički i moralno ispravnim ciljevima. Kako je ovo prva konferencija u Hrvatskoj posvećena isključivo IoT-u, želimo objasniti osnovne koncepte i tehnologije koje su prihvaćene od struke i u širokoj su primjeni.

IoT predstavlja mrežu uređaja, vozila, zgrada i drugih stvari koje s ugrađenom elektronikom, softverom, senzorima i mrežnim povezivanjem ostvaruju svrhu prikupljanja i razmjene podataka. Objekti se u IoT-u kontroliraju kroz postojeću mrežnu infrastrukturu, kreira se mogućnost za integraciju fizičkog svijeta i računalnih sustava što podrazumijeva povezivanje putem interneta. Vizija je komunikacija između uređaja tj. spoj više uređaja koji razmjenjuju podatke i ovisno o tim podacima poduzimaju određene radnje. Prema statističkim pokazateljima vidljiv je ubrzani porast broja povezanih uređaja koji otvara mogućnost za izradu naprednih usluga korištenjem podataka iz mreže.

Brojne su primjene usluga u području IoT-a, od korisničkih aplikacija koje pružaju dodanu vrijednost samo korisniku do raznih grana znanosti koje jednostavnije mogu dijeliti resurse, prikupljanje podataka iz velikog broja senzora, statističke analize tih podataka ili čak zaključivanje nad podacima u stvarnom vremenu. Konferencija ima veliki značaj i u promoviranju IoT tehnologije u regiji jer u usporedbi sa svjetskom IoT zajednicom trendovi pokazuju slabiju razvijenost.

Izvor: http://iot2.eu/

You must be logged in to post a comment Login