Koliko je sigurno beskontaktno plaćanje?

Standardizacija i sigurnost u trgovini i beskontaknom plaćanju su neke od glavnih tema koje i dalje plijene veliku pažnju, iako su u praksi i dalje preslabo zastupljene.  Na primjer, u sjevernoj Europi beskontaktno plaćanje je prisutno u 90 % slučajeva,  a u nas samo 10%. Zbog toga će jedna od tema ovogodišnje 3. regionalne RFID konferencije, koja se 18.svibnja 2016. održava u Zagrebu, biti beskontaktno plaćanje (NFC) i sigurna trgovina uz RFID tehnologiju.  S obzirom da u bliskoj budućnosti RFID tehnologiju očekuje enormna eksplozija primjene, naročito u području trgovine i IoT,  Konferencija će ugostiti eminentne europske stručnjake iz područja standardizacije i sigurnosti:

RALF Kodritsch, marketing direktor u NXP Semiconductors, s dugogodišnjim iskustvom u RFID-u i jedan od najvećih znalaca o NFC tehnologiji u svijetu,  govoriti će o NFC tehnologiji i njenoj primjeni;

GUIDO KUHRMAN, direktor prodaje u  i Richard Aufreiter product manager u firmi  HID Global Gmbh prezentirati će RFID iskustva firme HID, jednog od najvećih proizvođača RFID opreme u svijetu i specijalnih tagova  kao na primjenljivih u području zbrinjavanja otpada;označavanju alata, kirurških instrumenata i sl.

Prof. Dr. VELIMIR SRIĆA, posebni savjetnik Rektora za strateške projekte Sveučilišta u Zagrebu pod temom „ Digital or Dead: Izazovi trendova digitalne transformacije“ govorit će o važnosti nove tehnologije i njenoj primjeni i rasprostranjenosti;

DENIS O’BRIEN, direktor sektora za standarde i rješenja iz GS1 Irske, prezentirat će zanimljivu temu o upotrebi RFID tehnologije na irskim ribogojilištima, primjeni standarda, sljedljivosti i pozitivnim pomacima u poslovanju koje je ta primjena donijela.

Uz teorijsko znanje na Konferenciji će se prezentirati i zadnji dometi  RFID  rješenja vodećih svjetskih firmi kao i rješenja implementirana kod nas. Nezaobilazne teme su standardi i sigurnost o kojima će također biti prezentiran osvrt vodećih evropskih stručnjaka iz ovog područja. Sastavni dio konferencije je izložbeni dio, gdje će se moći uživo vidjeti RFID tehnologija na djelu.

RFID

Nismo ni svjesni s koliko se RFID tagova susrećemo svaki dan!

Procjenjuje se da svaka osoba kraj sebe ima dnevno barem 4 RFID koda, kao npr. vozačka dozvola, putovnica, tramvajska karta, ključ od automobila, bankovna kartica, mobilni telefon.  Zanimljiv je podatak da danas  svaki treći mobitel na svijetu ima ugrađen beskontaktni NFC za potrebe npr. plaćanja. RFID tehnologija se pogrešno smatra novom tehnologijom. Naime, tehnologija  je nastala u vojnoj industriji 1940.-tih  godina za potrebe prepoznavanja aviona u naletu radio signalom. Često se poistovjećuje s pojmom barkoda, koji je doduše puno mlađi i komercijalno se počeo koristiti tek 197otih   godina. Očekivanje struke je  da se ove dvije tehnologije se neće međusobno  zamjenjivati i isključivati nego će se nadopunjavati.

U poslovnim procesima primjena ove tehnologije doživljava procvat jer istovremeno olakšava i unapređuje poslovanje, te time dugoročno donosi brojne uštede. Proizvodni i poslovni procesi u logistici, trgovini, bankarstvu, auto i avio industriji, transportu, medicini, proizvodnji hrane, te mnogim drugim sektorima, baš su zato nezamislivi bez upotrebe RFID tehnologije. Povećanje konkurentnosti  i produktivnosti, racionalizacija poslovanja, smanjenje troškova, pregled nad poslovanjem u stvarnom vremenu, samo su neke od prednosti i koristi koje donosi upotreba RFID tehnologije, odnosno radio frekvencijske identifikacije (RFID).

3. RFID konferencija (Zagreb, hotel Westin, 18.05.2016.) je namijenjena široj ciljnoj skupini (trgovina, industrija, zdravstvo, državna administracija, servisi i obrti), jer danas doista nema segmenta tržišta i područja ljudske djelatnosti u kojoj se RFID ne primjenjuje.

Partner konferencije je tvrtka GS1 Croatia, a glavni pokrovitelj HUP (Hrvatska udruga poslodavaca).

 Sve o konferenciji i programu :  http://www.rfid-konferencija.net/
Informacije :  rfid.konferencija@gmail.com

RFID konferencija

You must be logged in to post a comment Login