Radiofrekvencijski pištolj i puška protiv dronova

U američkoj saveznoj državi Maryland održava se sajam vojne i srodne joj opreme Navy League Sea Air Space Exposition. Na njemu su pažnju reportera s portala Ars Technica zaokupila dva oružja namijenjena za uklanjanje neželjenih bespilotnih letjelica s neba. No, ne radi se o klasičnom vatrenom oružju već o sofisticiranim ometačima (jammerima) elektroničkih komunikacija.

Anti-dronovska “puška” nazvana DroneDefender zapravo je duplonka – uz pomoć svoja dva odašiljača može ometati kontrolne signale za upravljanje dronovima ili pak njihovu GPS i GLONASS navigaciju. Pušku je potrebno usmjeriti otprilike u smjeru nepozvane letjelice te povući jedan od dva okidača. Letjelice koje se nalaze u dosegu od oko 400 metara i unutar 30-stupanjskog raspona bit će time, vrlo vjerojatno, onemogućene u daljnjem letu. Drugi uređaj više je nalik na pištolj, a zove se Dronebuster. On također radi na principu ometanja signala, no ne kao DroneDefender. Ovaj uređaj također je potrebno usmjeriti prema dronu i aktivirati ga, a on će tada iskoristiti slabosti u komunikacijskim sustavima daljinskog upravljanja i letjelici poslati naredbu da odleti natrag otkuda je došla (“fly home”).

Oba ova oružja zamišljena su prije svega za upotrebu u sigurnosne svrhe, pa su im očekivani kupci policija, vojska i druge službe koje brinu o javnoj sigurnosti.

Izvor: www.bug.hr

drone defender

You must be logged in to post a comment Login