Lokalno tržite bespilotnih letjelica u snažnom je zamahu

Lokalno tržite bespilotnih letjelica u snažnom je zamahu i dva mjeseca nakon DRONEfesta, što potvrđuju i brojke registriranih ovlaštenih operatora. Brojka se sa 135 operatora, koliko ih je bilo u trenutku održavanja IN2 Dronefest konferencije krajem ožujka, početkom lipnja popela na 196 te bismo uz ovakav rast do kraja godine mogli imati preko 400 operatora bespilotnih letjelica.

U zadnja dva mjeseca Hrvatska udruga bespilotnih sustava (HUBS, ranije HUKOBS) povećala je broj svojih članova i pokrenula cijeli niz inicijativa koje bi trebale pomoći u afirmaciji cijele industrije te podizanju svijesti o sigurnom i odgovornom korištenju bespilotnih letjelica. Svaki dan smo svjedoci novih inovacija u području bespilotnih letjelica, a jedna koju smatram prekretnicom je i nova vrsta motora koju je predstavila tvrtka CR Flights (http://www.crflight.com/). Ona je patentirala motor čiji su stator i rotor okretni te time omogućavaju da se na istom motoru koriste dvije elise koje se okreću suprotno jedna od druge. Do sada je bilo potrebno koristiti dva motora te se ovim novim konceptom prema podacima proizvođača omogućava 55 posto dulje trajanje leta, 64 posto jači potisak te smanjenje grijanja motora za 49 posto. Uporaba ovih motora mogla bi imati veliki utjecaj na razvoj cijele industrije. Što se tiče razvoja lokalnog tržišta na usvajanju je novi pravilnik o snimanju iz zraka kojeg provodi Državna geodetska uprava (DGU) čija je javna rasprava završila sredinom travnja, a svi zainteresirani detalje o novitetima mogu pronaći na portalu e-savjetovanje. (https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=2970).

Ako gledamo mogućnost komercijalne primjene podataka, poljoprivreda je i dalje odlično područje za iskorištavanje mogućnosti bespilotnih letjelica te će integracija prikupljenih podataka s mehanizacijom omogućiti kvalitetnije planiranje i omogućiti uštede prilikom sadnje, dohrane i zaštite.

Svjedoci smo sve većeg broja korisnika bespilotnih letjelica kojima nažalost još uvijek nedostaju kompletna informatička rješenja, koja bi proces prikupljanja podataka povezala s njihovim korištenjem u praksi.

Usvajanje novih tehnologija se bazira na jednostavnoj uporabi te pristupačnosti svima koji korištenjem prikupljenih podataka mogu donositi kvalitetnije odluke te ostvariti uštede u resursima. Vjerujem da je jedan od smjerova razvoja industrije servisni model, u kojem će svi koji imaju potrebe za podacima s bespilotnih letjelica moći naručiti takvu uslugu. Ukoliko niste jedna od 264 osobe koja je preuzela prezentacije s naše IN2 Dronefest konferencije još uvijek ih možete preuzeti na http://dronefest.in2.hr/ Želim vam siguran let!

Izvor: http://www.ictbusiness.info/

You must be logged in to post a comment Login